Ole Horvli

ole_horvli

Jeg er født i Tromsø en kald aprilnatt i 1958. Mor var fra Sørreisa, far fra Oppdal. Vekslende oppvekst mellom Lillehammer og Bardufoss, senere Alta. Som voksen har jeg også bodd i Kristiansand og i fødebyen Tromsø. Kjærligheten brakte meg tidlig til Bergen. Den tok imidlertid slutt, men jeg bor fortsatt i Bergen, alene sammen med våre tre barn.

Den vonde skilsmissen var for meg en livskrise, og livet hadde liten annen mening enn bare det å overleve, og sørge for at barna gjorde det samme. Sakte begynte jeg å gjenoppdage litteraturen som tidligere (alt fra barnealder) hadde vært en så viktig lise for meg. Selv om jeg ofte var for trøtt om kveldene til å lese mer enn bare noen sider på sengen.

Så begynte jeg tilfeldigvis å lese poesi. Her fant jeg stemninger, lignelser og bilder jeg kunne speile meg selv i, og lese i små bolker. Kanskje var min sorg, savn og lengsel likevel ikke så unik. Og etter en tid forsøkte jeg å sette mine egne ord på noen av følelsene. Slik havnet jeg snart i nettforumet og poesirugekassen «Diktkammeret» i 2009 / 2010, som den gangen var drevet av Dagbladet. «Diktlærer» var, og fortsatt er, poeten Helge Torvund fra Jæren. Her fikk jeg brynet egen skrivekunst mot andres, og ble kjent med andre poeter som siden er blitt nære venner.

Og sakte har jeg erkjent at der kjærigheten falt til jorden som støv, fantes det noen frø, som sakte har begynt å spire. I Agnar Mykles roman «Sangen om den røde rubin» reflekterer Ask Burlefot over livet sitt, og kommer til at «Kjærligheten er det den andre ikke vet noe om. Kjærligheten er en ensom ting.» Selv om vi noen ganger kan oppleve den slik, som en ensom ting, er det jo ikke slik. Kjærligheten finnes i alt som er. I alle dager, og i alle netter. I hvert liv, og i hver død. I hvert eneste sekund.

 

 

noen ganger

skulle vi ikke si noe

ikke skrive, ikke lese

 

vi skulle bare

åpne ansiktene

 

kle av tingene

ord for ord

 

 

kler meg i formelle brev

ord for ord, lag på lag

til jeg ser ut

som en tønne

fylt av sommerfugler

 

 

jeg finner det nok

 

det jeg ikke vet hva er

og ikke leter etter

 

som vil snu meg opp ned

gjøre sør til nord

 

åpne lukkede rom

gjøre piggtråd til silke

 

gjøre meg vakker

gjøre meg vakker

 

du finner meg nok

 

 

september…

umerkelig går hun

gjennom parken

 

legger små brev

under trærne, under lyktene

i dammene, på benkene

 

med en hilsen

fra noen

du en gang har elsket

 

 

armene

ikke lange nok

til å bygge broen

dit jeg vil

 

men om du vil

skal jeg hente månen

 

lykte opp

en annen veg, så langt

vi vil

 

Join the discussion

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *